TYY kannattaa raitiotien rakentamista Turkuun

TYY lausui Turun raitiotiehankkeesta. TYY kannattaa raitiotien rakentamista Turkuun. Hankkeen toteuttaminen parantaa Turun asemaa opiskelijakaupunkina ja elävöittää kaupunkialuetta. Lue koko lausunto alta. Lausunto hyväksytty hallituksen kokouksessa 16.6.2023.

Turun yliopiston ylioppilaskunta kiittää mahdollisuudesta lausua Turun raitiotiehankkeesta.

TYY on kannattanut raitiotien rakentamista Turkuun jo pitkään. TYYn poliittinen linjapaperi puoltaa raitiotien rakentamista seuraavasti: "Joukkoliikennettä Turussa tulee kehittää rakentamalla raitiotie --. Raitiotien rakentaminen ei saa johtaa joukkoliikenteen kokonaisuuden kehittämisen laiminlyöntiin. Opiskelijoiden jokapäiväiset tarpeet on otettava erityisesti huomioon raitiotien rakentamisvaiheessa." Opiskelijanäkökulmasta raitiotiehankkeen merkittävimmät hyödyt ovat kaupungin vetovoiman parantuminen ja liikkumisen helpottuminen.  

Raitiotiehankkeen toteuttamisen ensimmäinen hyöty opiskelijoille on mielikuva siitä, että Turku on varteenotettava opiskelijakaupunki, jonne kannattaa muuttaa opiskelemaan kauempaakin. TYY visioi olevansa Suomen suosituin ylioppilaskunta Suomen suosituimmassa yliopistossa. Turun kaupungilla on valtava potentiaali olla Suomen suosituin opiskelijakaupunki. Se vaatii raitiotiehankkeen kaltaisia suuria investointeja kaupungin ja keskustan kehittämiseksi. Raitiotiehankkeen toteuttaminen, Tunnin junan onnistuminen ja suunnitelmat Tiedepuiston kehittämiseksi ovat hyvä alku elinvoimaiselle Turulle.

Opiskelijat tarvitsevat hyvät kulkuyhteydet korkeakouluille. Raitiotie helpottaa liikkumista ja mahdollistaa opiskelijoille joustavamman asumisen suunnitellun linjauksen varrelta. Nykyisellään esimerkiksi sataman alue on haastava asuinpaikka opiskelijoille. Paremmat kulkuyhteydet kampukselle helpottavat opiskelijoiden arkea merkittävästi. Parhaimmillaan raitiotiehanke voi myös vähentää autoilevien opiskelijoiden tarvetta autolle.

Korkeakouluopiskelijat kaipaavat kaupungissa elävää keskustaa, josta löytyy monipuolisia palveluja ja aktiviteetteja. Raitiotie keskustassa edistää laadukkaiden katutilojen ja kevyen liikenteen ehdoilla suunniteltua keskustaa. Raitiotiehanke on kaupungilta keskeinen lupaus keskusta-alueeseen panostamisesta, mikä vaikuttaa merkittävästi alueen yrittäjien luottoon ja mahdollisuuksiin toimia Turussa. Hankkeen myötä maan arvo nousee, ja yritykset voivat luottaa asiakasvirtoihin. Opiskelijat kaipaavat Turkuun lisää palveluja ja työpaikkoja.

TYY kannattaa raitiotien ensimmäisen vaiheen rakentamista Satama-Varissuo reitille suositellulla linjauksella. Ylioppilaskunta kannattaa kuitenkin raitiotien laajentamista myös Yo-kylään ja Halisiin, jotta opiskelija-asuntojen keskittymistä olisi nopeat kulkuyhteydet kampukselle.

TYY suhtautuu myönteisesti raitiotien laajentamiseksi Turun naapurikuntiin, sillä se monipuolistaa opiskelijoiden asumismahdollisuuksia myös Turun ulkopuolella.

Pidemmällä aikavälillä on Turun keskusta- ja kampusalueen liikennettä kehitettävä ensisijaisesti pyöräilijöiden ja kävelijöiden ehdoilla. Raitiotiehankkeen toteuttaminen ei saa laiminlyödä joukkoliikenteen kokonaisuuden kehittämistä. Raitiotiehanke on kuitenkin ensisijaisen tärkeä hanke, koska se on uusille joukkoliikenteen käyttäjille helpoimmin lähestyttävä julkisen liikenteen muoto. Opiskelijoille tulee tarjota merkittävä opiskelija-alennus julkisen liikenteen lipuista.

Kaupungin tulee raitiotiehankkeen toteuttamisen lisäksi osoittaa luottavansa itse alueen kehittymiseen ja kiinnostavuuteen. Täten opiskelijat uskaltavat jäädä Turkuun töihin tai yrittämään. Lopputuloksena Turku on Suomen suosituin opiskelijakaupunki.

 

Lisätietoja:

Akseli Tiitta

TYYn hallituksen puheenjohtaja

tyy-pj@utu.fi

puh. 045 3205125