TYY etsii toteuttajaa seinämaalaukselle

100-vuotisjuhlavuottaan viettävä Turun yliopiston ylioppilaskunta etsii toteuttajaa seinämaalaukselle. Muraali toteutetaan ylioppilaskunnan tilojen yhteyteen, Turun Ylioppilastalo A:n ulkopinnalle.

Haun järjestää Turun yliopiston ylioppilaskunta.

Muraalin tarkoituksena on juhlistaa ylioppilaskunnan 100-vuotista historiaa sekä tuottaa yliopistoyhteisölle näyttävä visuaalinen teos.

Teos toteutetaan Erik Bryggmanin suunnitteleman ylioppilastalo A:n ulkoseinäpinnalle. Teoksen tulee olla kaksiulotteinen ja liittyä opiskelijuuteen, opiskelijaelämään tai ylioppilaskunnan historiaan. Teoksen tulee kunnioittaa suojelukohteen arkkitehtuuria ja tyyliä, mutta samalla teoksessa voidaan hyödyntää ylioppilaskunnan visuaalisia elementtejä ja kuva-arkistoja.

Teos jää valmistumisensa jälkeen toistaiseksi paikoilleen.

Ylioppilastaloissa on niiden valmistumisesta lähtien ollut sekä asuntoja että erilaisia opiskelijoiden käyttämiä tiloja, kuten liikunta- ja uimahallit, yliopiston osakuntien tiloja sekä opiskelijaruokala.

Turun ylioppilastalot sisältyvät yhdessä Yliopistonmäen laitosrakennusten kanssa Museoviraston inventoimiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Tästä johtuen valinnassa kiinnitetään erityistä huomiota teoksen sopivuudesta kohteeseensa.

Toteutettavan teoksen sijaintiMuraalin ehdotettu paikka Yo-talo A:n seinässä.

Teos toteutetaan Ylioppilastalo A:n ulkoseinälle (kuva kohdasta ohessa). Toteutettavan teoksen tulee mahtua alueelle jonka koko on noin 3,5m x 15m. Seinäpinnassa on tällä hetkellä silikaattimaalia. Kohteen omistaa Turun ylioppilaskyläsäätiö. Teosta toteutettaessa konsultoidaan omistajaa materiaalivalintojen sekä seinäpinnan teknisten tietojen suhteen.

Palkkio

Valitut taiteilijat ja/tai työryhmät sopivat järjestäjän kanssa teoksen toteutusta koskevan sopimuksen, jonka myötä valittava taiteilija ja/tai työryhmä palkitaan 10 000 eurolla. Summa kattaa taiteilijapalkkion sekä kaikki teoksen toteutukseen liittyvät kulut, kuten materiaalit ja matkat. Teoksen ehdottajan vastuulla on mitoittaa ja hinnoitella työnsä siten, että maksettu palkkio on sopiva ehdottajan työpanokseen nähden.

Projektin aikataulu

Hakuaika on 29.8.–30.9. Valinta tehdään lokakuun aikana 2022. Toteutusaikataulu riippuu viranomaispäätöksistä. Tavoitteena on toteuttaa teos vuoden 2022 aikana mutta viimeistään vuoden 2023 kevään aikana.

Hakeminen

Hakeminen tapahtuu toimittamalla seuraavat tiedot osoitteeseen tyy-paasihteeri@utu.fi.

1) Teosluonnos/luonnokset, josta käyvät havainnollisesti selville teoksen ulkonäkö, ominaisuudet ja mittakaava. Esitystapa on vapaa voiden sisältää esimerkiksi valokuvia tai piirroksia.
2) Lyhyt kirjallinen kuvaus teoksen sisällöstä sisältäen arvion toteutuksen kustannuksista.
3) Portfolio, jossa on näytteitä taiteilijan tai työryhmän aiemmista toteutetuista töistä.

Lisätietoja

Lisätietoja antaa TYYn järjestö- ja hallintoasiantuntija Lauri Lahoniitty, tyy-jarjestoasiantuntija@utu.fi, +358 44 796 1065.

Taiteilijoilla ja työryhmillä on mahdollisuus tulla tutustumaan kohteeseen paikan päälle. Kohteeseen on myös vapaa itsenäinen pääsy.

Toteutettavan teosehdotuksen jättäneen tahon kanssa solmitaan hakuvaiheen jälkeen erillinen sopimus teosten toteutuksesta. Sopimuksen myötä projektin järjestäjästä tulee teoksen omistaja. Teoksen tekijänoikeus säilyy taiteilijalla. Palkkiot voidaan maksaa joko verokorttia vastaan palkkana tai taiteilijan Y-tunnukselle.

Omistus- ja tekijänoikeudet

Teosehdotusten omistusoikeus ja tekijänoikeudet säilyvät tekijällä. Projektin järjestäjällä on oikeus käyttää ja julkaista toteutettavan teosehdotuksen materiaalia kustannuksetta omassa viestinnässään. Hakuun osallistuvan on huolehdittava tarvittavista tekijänoikeuksista toimittamansa materiaalin osalta.

 

TYY korostaa toiminnassaan avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Toivomme saavamme hakijoiksi mahdollisimman runsaslukuista joukkoa eritaustaisia ihmisiä.

Turun yliopiston ylioppilaskunta noudattaa toiminnassaan sivulla www.tyy.fi/tietosuoja kuvattuja tietosuojakäytäntöjä. Ylioppilaskunnalle lähetetyt hakemukset ovat julkisia lain viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999) nojalla.

Turun yliopiston ylioppilaskunta on Turun yliopiston yli 14 000 perustutkinto- ja jatko-opiskelijan edunvalvonta- ja palveluorganisaatio. Ylioppilaskunta edistää jäsentensä kulttuurisia, sosiaalisia ja yhteiskunnallisia pyrkimyksiä.