TYYn ja neljän muun ylioppilaskunnan tilaaman toimeentuloselvityksen tulokset on julkaistu. Pääset lukemaan tuloksia täältä. Yli 3000 vastausta keränneen selvityksen tulokset vahvistavat huolta jo aikaisemmin tiedetystä tosiasiasta - opiskelijoiden toimeentulo on hyvin niukkaa, ja se tuottaa ongelmia.
Korkeakouluista valmistuu rikkinäisiä nuoria, joiden resurssit eivät riitä elämän perusedellytyksiin. Tämä on valtava uhka koko yhteiskunnallemme. Lähes 60 % opiskelijoista on psyykkisesti kuormittuneita ja joka kolmas opiskelija kärsii ahdistuksen ja masennuksen oireista (KOTT21). Niukka toimeentulo lisää entisestään opiskelijoiden ahdistusta ja stressiä. Nykyinen opintotukijärjestelmä ei siis ainakaan vähennä opiskelijoiden huolia.
Nostoja selvityksen tuloksista:
41 % selvitykseen vastanneista kertoo, etteivät saa opintorahaa, koska tukikuukaudet ovat loppuneet kesken. Näistä vastaajista lähes 60 % kokee tulevansa toimeen kohtalaisesti, huonosti tai melko huonosti.
Opiskelijat ovat ainoa ihmisryhmä, joka pakotetaan velkaantumaan edes jonkinlaisen elintason saavuttamiseksi. Opintolaina on nykyjärjestelmässä käytännössä välttämätön osa opiskelijan toimeentuloa. 48 % vastaajista kokee, että tärkein syy nostaa opintolainaa on tarve turvata oma toimeentulo.
Opintotuen tulisi mahdollistaa päätoiminen opiskelu. Selvityksen mukaan tämä ei toteudu, sillä 41 % vastaajista käy silti opintojen ohella töissä. 58 % työssäkäyvistä opiskelijoista työskentelee nimenomaan turvatakseen toimeentulonsa. Opiskelijan päätoimisen työn tulee olla itse opiskelu, eikä se toteudu nykyisessä opintotukijärjestelmässä, jossa liian moni kokee painetta turvata toimeentulonsa palkkatöillä.
Kaiken lisäksi selvityksen kyselytutkimus on tehty vuoden 2021 syksyllä, jolloin kiihtyvä inflaatio ja energiamarkkinoiden kriisit eivät kurittaneet opiskelijoiden kukkaroita samaan tapaan kuin nyt. Viime vuosina opintolainamäärät ovat kasvaneet, joten myös korkojen nousu vaikuttaa olennaisesti opiskelijoiden tulevaisuuteen. On siis otettava huomioon, että maailma on muuttunut vuodessa merkittävästi huonompaan suuntaan opiskelijoiden toimeentulon kannalta, eikä riittäviä toimia ole tehty.
Siksi TYY vaatii kauniiden sanojen sijaan konkreettisia tekoja:
- Opintorahaan on tehtävä tuntuva korotus siten, että se on vähintään vuoden 2017 tasolla
- Tukikuukausia on lisättävä lisää ja tuen kaksiportaisuudesta on luovuttava. Tuen kaksiportaisuuden poistaminen on helppo ja nopea tapa vaikuttaa monen opiskelijan ahdinkoon.
- Opintolainan takaisinmaksuaikoja ja lainahyvityksen nostoa on tarkasteltava
- Opintotukijärjestelmän tulee olla opintorahapainotteinen, jonka rinnalla opintolaina on täydentävä tukimuoto, eikä sen tule muodostaa pääosaa opiskelijan toimeentulosta.
- Koko opintotukijärjestelmää on kehitettävä kokonaisuutena
Opiskelijat on otettava huomioon viimeistään sosiaaliturvauudistuksessa, jotta vihdoinkin opiskelijatkin saavuttaisivat inhimillisen toimeentulon tason. TYY toivoo sosiaaliturvajärjestelmän uudistamiselta siirtymistä perustuloon, joka korvaa opintotuen ja muut sosiaalietuudet.
Opiskelijoiden toimeentuloa on parannettava, sillä nykyinen järjestelmä polttaa opiskelijoita loppuun ja tuottaa valtavan määrän ylimääräistä ahdistusta ja stressiä.
varapuheenjohtaja, sosiaalipolitiikka, koulutuspolitiikka, Satakunnan kampukset
Akseli Tiitta