Yhteisö sivuutettu valmistelussa - TYY lausui Turun yliopiston talouden tasapainottamisesta

Ylioppilaskunta perusti lausuntonsa kolmeen asiaan: yliopiston itselleen asettamiin tavoitteisiin, yliopiston hallituksen prosessille asettamiin tavoitteisiin sekä opiskelijoiden toiveiden ja tavoitteiden huomioimiseen. Ylioppilaskunta ei voi sanoa minkään näistä osa-alueista onnistuneen tähän mennessä.

Osa yliopiston perustehtävistä on jäänyt varjoon prosessissa, joka korostaa tuottoja yliopistojen rahoitusmallissa. Rahoitusmalli on vain väline rahan jakamiseen, eikä ole koskaan kuvastanut yliopiston tehtävien laajuutta. Asiat, joita malli ei osaa arvostaa, uhkaavat jäädä yliopistonkin arvojen ulkopuolelle: ennen kaikkea laaja-alainen sivistys niin yliopiston sisällä kuin ulkopuolellakin.

Ylioppilaskunta ymmärtää, että yliopiston monialaisuus ja alavalinnat on altistettava kriittiselle tarkastelulle. Nyt sitä ei ole kuitenkaan tehty, vaan analyysin perusta on ollut yksinkertaistava kustannustuottosuhde.

Yliopiston hallitus edellytti talouden tasapainottamisprosessilta ”valmistelua yliopiston organisaatiossa avoimesti, laajasti ja tarvittavin muutosneuvotteluin”. Tällä hetkellä on toteutumassa vain ”tarvittavin muutosneuvotteluin”.

Ensimmäinen opiskelijoille suunnattu info- ja keskustelutilaisuus järjestetään tiedekuntien lausuntokierroksen jo loputtua ja kolme kuukautta prosessin alkamisen jälkeen.

Ylioppilaskunta kritisoi johdon päättämää aikataulua tiedekuntien johtokuntien, erillislaitosten ja ylioppilaskunnan lausuntokierrokselle. Reilu viikko oli naurettava aikataulu laajan yhteisön kuulemiselle. Lisäksi muutosneuvotteluja päätettiin jatkaa ja siten lausunnoilla oleva materiaali todettiin ei-julkiseksi – lausuttavana ei ollutkaan valmista ehdotusta, eikä materiaalista saanut keskustella yhteisön kanssa.

Valitettavasti lausuntomme yksi lopputulema on se, että tähän mennessä esitetyille tiedoille ei voi perustaa Turun yliopiston talouden tasapainottamista, eikä niiden pohjalta tulisi tehdä päätöksiä.

Opiskelijat edellyttävät, että kaikilla yhteisön jäsenillä tulee olla valtaa itseään koskevissa asioissa. Tämä on opiskelijoiden osallisuuden, mutta myös demokratian, kulmakivi. Samoin tiedekunnilla ja niiden edustajilla pitää olla mahdollisuus vaikuttaa heitä itseään koskeviin asioihin. Nämä asiat eivät ole toteutumassa tällä hetkellä siinä laajuudessa, jota tämä yhteisö ansaitsee.

Lue lausunto täältä:


Ylioppilaskunnan lausunto koostuu kahdesta osasta, joista nettisivuilla on nähtävillä vain julkinen osa. Toisessa ei-julkisessa osassa ylioppilaskunta kommentoi lausuttavana olevaa luottamuksellista materiaalia. Ylioppilaskunta on toimittanut kummatkin osat yliopistolle.

Lausunto hyväksyttiin hallituksen kokouksessa 3.2.2023.