Arvoisa rehtori, hyvä yliopistoyhteisö, arvon kutsuvieraat
”Huominen on aina parempi” on lohdullinen tapa hahmottaa maailmaa ja sen ilmiöiden kehkeytymistä.
Kun selaisin ylioppilaskunnan arkistoja menneiltä vuosilta, löysin edeltäjieni, TYYn hallitusten puheenjohtajien, puheita yliopiston avajaisjuhlasta. Luettavaa löytyi runsaasti, sillä TYY on arkistoinnin mestari. Kohta jo 101-vuotiaan ylioppilaskuntavanhuksen historiasta, kun löytyy kaikenlaista.
Edeltäjieni pitämissä puheissa toistui samat haasteet vuodesta toiseen. Opiskelijoiden toimeentulo, koulutuksen laatu, tukipalveluiden saatavuus. Eduskuntavaalien jälkeen ollaan huolestuneita korkeakoulujen rahoituksesta, kuten tänäkin vuonna, kun poliittista tahtoa rahoitusvajeen korjaamiselle ei tälläkään kertaa löytynyt. Yhden toistuvan ongelman luonne on kuitenkin muuttunut: Viime vuosien saatossa on alettu puhumaan opiskelijoiden mielenterveyskriisistä.
Hyvät ystävät,
Huominen ei ehkä aina olekaan parempi, mutta usko siihen ei saa järkkyä.
Miten yliopistoyhteisön tulisi reagoida muuttuvaan maailmaan?
Ratkaisut on löydettävä yhdessä!
Uusimman Eurostudent-tutkimuksen mukaan korkeakouluopiskelijoiden ajankäyttö on muuttunut vuodesta 2019. Opiskelijat käyttävät yhä vähemmän aikaa opiskeluun ja enemmän aikaa töihin. Erityisesti ohjattuun opiskeluun käytetty aika on vähentynyt. Samaan aikaan opiskelumotivaation puute ja opintojen vaativuus ovat keskeiset syyt opintoaikojen venymiselle.
Päämäärätön haahuilu yliopistossa ei ole kenenkään etu, mutta ennen kaikkea olen huolissani tämän ilmiön aiheuttajista.
Minä olen huolissani osaamistason heikentymisestä. Minä olen huolissani opiskelijoiden motivaatio-ongelmista ja sitoutumattomuudesta yliopistoon ja opintoihinsa. Liian moni opiskelija on epätietoinen, ja opiskelu voi tuntua päämäärättömältä. Monesti ahdistus ei synny vaatimuksista, vaan epätietoisuudesta. Tässä yhteydessä kysynkin teiltä, yliopistoyhteisöltä: Teemmekö me kaiken, mitä nykyisillä resursseilla voimme tehdä? Kuuntelemmeko riittävästi opiskelijoiden tarpeita, ja kehitämmekö kursseja, tenttejä, suoritusvaatimuksia toiveiden mukaan? Voimmeko tehdä jotain, jotta useampi opiskelija löytäisi akateemisen vapauden ja sen tuoman vastuun? Pienetkin kohtaamiset kiireisen opetushenkilökunnan kanssa ovat merkityksellisiä opiskelijoille, sillä elämän polku voi kirkastua näiden seurauksena.
Näin lukuvuoden alussa meidän opiskelijoiden on myös muistutettava roolimme. Meidän on oltava kiinnostuneita ja aktiivisia, ja pidettävä kirkkaana mielessä se, minkä takia olemme tulleet opiskelemaan yliopistoon. Epätoivoisinakin hetkinä on pidettävä kiinni sitoutumisesta opiskelemiseen ja oman motivaation etsimiseen. Mikä olisikaan parempi paikka oppia uutta, kuin korkeatasoinen ja monitieteinen Turun yliopisto.
Arvon kuulijat,
Tiedän, että pitkällä aikavälillä me taistelemme yhdessä koulutuksen kunnianpalautuksen puolesta. Rahoitusvajeen paikkaamisesta. Riittävistä resursseista. Lyhyellä aikavälillä meidän on tehtävä kaikkemme hyvinvoivan Turun yliopiston yhteisön puolesta.
Huominen ei automaattisesti ole parempi, mutta me uskomme tieteen, sivistyksen ja koulutuksen arvoon. Kun koko yliopistoyhteisö tekee parhaansa yhdessä, kehkeytyy suurenmoisia ilmiöitä. Vaalitaan tätä yhteyttä parhaamme mukaan, sillä koulutus ratkaisee ongelmia. Siksi emme voi puhua sen puolesta liikaa, ja meidän tulee löytää yhdessä ratkaisuja, muuttuvan maailman pyörteissä.
Ajatus yhdessä tekemisestä ja kannustamisen kulttuurista kiteytyy täydellisesti kauppakorkeakoulun dekaanin, Markus Granlundin lämpimässä ja vastaanottavaisessa kirjeessä kaikille lukuvuotensa aloittaville opiskelijoille. Siteeraan pienen pätkän tästä kirjeestä:
”Opintoihin panostaminen ja niistä innostuminen ovat lukuvuotenne ytimessä. Haluan kuitenkin muistuttaa myös siitä, että Sinä riität sellaisena kuin olet: olemme kaikki ihmisiä omine iloinemme ja haasteinemme. Älkää siis toisaalta stressatko liikaa, vaan huolehtikaa myös omasta terveydestänne ja jaksamisestanne. Ja pitäkää huolta toisistanne, älkää jättäkö ketään yksin.”
Nämä inhimilliset sanat haluan jakaa teille, koko yliopistoyhteisölle. Huomisesta on helppoa tehdä tätä päivää parempaa, kun toimimme yhdessä. Toisista välittäen ja huomioiden.
Turun yliopiston ylioppilaskunnan puolesta, toivotan teille kaikille antoisaa lukuvuotta!