Keväällä 2025 järjestetään ensi kertaa yhdessä kunta- ja aluevaalit. Vaaleissa valitaan jäsenet kunnan-/kaupunginvaltuustoihin ja hyvinvointialueiden aluevaltuustoihin. Hyvinvointialueiden aluevaltuustot päättävät alueellisesti terveydenhuollon linjoista ja käyttävät alueiden ylintä päätäntävaltaa. Kunnan- ja kaupunginvaltuustot käyttävät vastaavasti korkeinta kunnallista valtaa esimerkiksi talous-, vero- ja strategia-asioiden ratkaisuun. Yhdessä kunta- ja aluevaltuustot ovat merkittävimpiä paikallisia vallankäyttäjiä.
Äänioikeus ja vaalien aikataulu
Vaaleissa olet äänioikeutettu pääsääntöisesti omassa kotikunnassasi ja sillä hyvinvointialueella, johon kotikuntasi kuuluu. EU-kansalainen on äänioikeutettu samoin edellytyksin kuin Suomen kansalainen. Äänioikeuden tarkat ehdot on esitetty kuntalain 20 §:ssä.
Vaalien vaalipäivä on 13.4., ennakkoäänestys on aikavälillä 2.-8.4.2025.
Opiskelija-asuminen, ratikka ja liikuntatilat — mistä vaaleissa on kyse?
Turussa jo noin joka neljäs äänivaltainen on opiskelija. Siksi opiskelijoille tärkeiden teemojen korostaminen vaaleissa on erityisen tärkeää. Turun yliopiston ylioppilaskunta TYY ajaakin opiskelijoiden asiaa yhdessä Turun kaupungin muiden opiskelijakuntien kanssa R40K –liittoumassa. Yhteistyötä tehdään esimerkiksi julkisen liikenteen kehittämisessä. TYYllä on myös omia, tarkentavia vaaliteemoja, joita se edistää tulevissa vaaleissa. Näitä vaaliteemoja on koottu TYYn edustajiston kokoamaan linjapaperiin, johon voi tutustua osoitteessa https://www.tyy.fi/fi/tyy/materiaalipankki.
TYYn tärkein tavoite vaaleissa on innostaa jokaista opiskelijaa käyttämään perustuslaillista äänioikeuttaan. Ylioppilaskunta ei asetu minkään puolueen taakse, mutta tuo vaaleissa opiskelijoille tärkeitä teemoja esiin. Tärkeitä teemoja vaaleissa ovat esimerkiksi opiskelija-asumisen tulevaisuus, joukkoliikenteen kehittäminen ja liikuntatilaprojektit. Ylioppilaskunta tarjoaa jokaiseen teemaan joukon rakentavia ratkaisuja.
Opiskelija-asumisen tulevaisuus
Opiskelija-asumisen tulevaisuus koskee Turun ylioppilaskyläsäätiön TYS:sin kautta erityisellä tavalla jokaista Turun yliopiston opiskelijaa. Säätiöllä on jo suunniteltuja projekteja, joiden valmistuminen on tärkeää etenkin kasvavien opiskelijamäärien vuoksi. Näiden projektien esteenä on paitsi paikalliset, mutta myös valtakunnalliset haasteet, kuten ARA-rahoituksen tulevaisuus valtakunnallisen politiikan valossa. Opiskelijarakentamista rahoittava virasto on ollut pitkään taloudellisissa ongelmissa, ja valtion tulisi pikimmiten pääomittaa sitä, tai sen maaliskuussa aloittavaa jatkajaa Varkea toiminnan jatkamiseksi.
Keskeinen kysymys onkin seuraava: mikäli valtio ei kykene lainoittamaan ARA-järjestelmän kautta opiskelijarakentamista, kuinka toimintaa voidaan jatkaa? TYY näkee, että valtakunnallisista haasteista huolimatta paljon on tehtävissä kaupungin tasolla. Tärkeää on, että byrokraattisia esteitä puretaan pitkäjänteisesti. Lisäksi lainsäädäntö mahdollistaa kaupungeille ja kunnille mahdollisuuden tukea suoraan kuntakonserniinsa kuuluvia toimijoita.
Kuntalain 10.4.2015/410 129 § mukaan kunta voi:
myöntää takauksen kuntakonserniinsa kuuluvalle yhteisölle.
myöntää lainan, takauksen tai muu vakuuden mikäli em. menettely ei vaaranna kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä.
Tilanteessa, jossa valtio ei pysty tukemaan riittävästi opiskelija-asuntorakentamisen tavoitteita, on edellä mainitut keinot huomioitava. Tavoite on hyvä, ja siinä yhdistyvät kaupungin ja opiskelijoiden edut: TYS:sin uudet hankkeet, kuten Kylänkulma ja Itäinen Ylioppilaskylä toisivat toteutuessaan kodin sadoille nuorille, jolloin kaupunkikin hyötyy; hyvinvoivat opiskelijat tuovat palvelusektorille rahaa.
Vallitsevassa tilanteessa luottamus kaupungin ja TYS:sin välillä on hyvin tärkeää. Voimme olla kiitollisia, että yhteistyö on toiminut jo viime vuosina hyvin. Kiitos kuuluu asiantunteville tahoille niin TYS:ssä että kaupungilla. Epämääräisyyttä tuo kuitenkin valtakunnallinen kehitys ja ARA-rahoituksen tulevaisuus. Edunvalvonta Eduskunnan suuntaan kuuluu kuitenkin Suomen ylioppilaskuntien liitolle, joka on jo tehnyt hienoa työtä monien opiskelijoille tärkeiden aiheiden parissa.
Julkisen liikenteen kokonaisuus ja ratikka
Julkinen liikenne on tärkeä kehityskohde tulevina neljänä valtuustovuotena. TYY kannattaa raitiotien rakentamista Turkuun, ja Turun kaupunginvaltuuston on mahdollista tehdä investointipäätös ratikkaan loppuvuodesta 2025. Erityisesti opiskelijat hyödyntävät Föliä, ja toteutuessaan raitiotie täydentäisi julkisen liikenteen kokonaisuutta.
Ratikka helpottaisi muun muassa liikkumista opiskelija-asuinalueiden ja kampuksien välillä. Sen rakentamisen ei saa kuitenkaan heikentää julkisen liikenteen kokonaisuutta. Kokonaisuus on huomioitava myös kaupungin uudisrakentamisessa, sillä uusien palvelujen tulee olla hyvin saavutettavissa. Kaupunki suunnittelee mediatietojen mukaan esimerkiksi uutta uimahallia Itäharjuun. Sijainti on mainio, etenkin jos raitiotie rakennetaan. Sen suunniteltu reitti kulkisi Itäharjun kautta.
Liikuntatilat ja uimahalli
Liikuntatilojen lisääminen erityisesti kampusalueen läheisyyteen on TYYn pitkäaikainen vaatimus. Aihe liittyy vuonna 2025 myös muihin kaupungin projekteihin. Educariumin kohtaloa selvitetään, eikä ole varmaa, kuinka rakennuksen Campussportin salin käy. Keskustassa ei ole montaa kaupungin liikuntatilaa, mutta tulevaisuudessa sellaisia olisi hieno nähdä.
Liikuntatiloja kehitettäessä kuitenkin myös tehokkaat kulkuyhteydet niihin on huomioitava. Aiemmin uuden kaupungin uimahallin sijoittamista on mietitty esimerkiksi Kaarinaan, jonne matka julkisilla kestää noin 40 minuuttia Ylioppilaskylästä. Uusi ehdotettu Itäharju on parempi vaihtoehto opiskelijoiden kannalta. Uimahallin toteuttamisessa alkaa olla kuitenkin jo kiire, sillä tällä hetkellä käytössä oleva Petreliuksen uimahalli vaatii peruskorjauksia tulevaisuudessa.