TYYn vuosijuhlat

Akateemisten vuosijuhlien etiketti Turun yliopiston ylioppilaskunnassa


Ylioppilaskunnan vuosijuhlat ovat tärkeä osa opiskelijayhteisön yhteisöllisyyttä ja eräs keskeisistä ylioppilaskunnan juhlista. TYYn vuosijuhlien ajankohta sijoittuu aina H.G. Porthanin kastepäivää lähimpään viikonloppuun.

 

Pääkohdat:

  • Olethan ajoissa paikalla juhlien jokaisessa osuudessa; satavuotisjuhlamme ovat saaneet poikkeuksellisen määrän ylioppilaskunnan ystäviä liikkeelle. Juhlien sujuvuuden takaamiseksi, toivomme että juhlijat saapuvat ajoissa juhlien joka vaiheeseen, sekä myös takaisin konferenssilta pöytään
  • Lippujen saapuessa ja poistuessa, juhlavieraat nousevat seisomaan
  • Laulun jälkeen skoolataan ensin oikealle viistoon, sitten vasemmalle viistoon ja kolmanneksi vastapäätä istuvalle vieraalle. Viimeisen skoolauksen voi osoittaa vielä viereen omalle avecilleen.
  • Vuosijuhlat koostuvat cocktail-tilaisuudesta, pöytäjuhlasta sekä jatkoista. Pöytäjuhla päättyy tansseihin, jonka jälkeen vapaamuotoisemmat jatkot alkavat. .
  • Pääjuhla koostuu kolmen ruokalajin illallisesta. Juhlan kulkua rytmittävät puheet, puheenvuorot, juomalaulut sekä erilaiset juhlavat esitykset. 
  • Puheiden, puheenvuorojen sekä esitysten aikana ei ole soveliasta keskustella, juoda tai syödä.  Jos pöydästä poistumiselle on pakottava tarve, teethän tämän huomiota herättämättä, etkä puheiden tai esitysten aikana. Juhlien aikana on kaksi taukoa, eli konferenssia.
  • Juhlamarsalkan ja laulunjohtajien pyytäessä puheenvuoroa, on heille suotava ehdoton hiljaisuus onnistuneen juhlan kulun takaamiseksi. 
  • Illalliskorttiin sisältyy tietty määrä juomatarjoilua, mutta konferenssien aikana sekä jatkoilla voit ostaa juomia myös paikalla olevasta baarista.
  • Huomioithan kanssajuhlijasi sekä pyötäseurueesi juhlaa ja sen kulkua kunnioittavalla mutta luonnollisen riemukkaalla käytöksellä.
     

Akateeminen vuosijuhla alkaa juhlien virallisella cocktail-tilaisuudella. Tilaisuuden tarkoitus on ottaa vastaan järjestöjen, muiden ylioppilaskuntien, sidosryhmien sekä muiden tilaisuuteen ilmoittautuneiden tahojen virallisia tervehdyksiä. Tilaisuudessa on tarjolla cocktail-paloja sekä kuohuvaa. Tervehdyksiä ottaa vastaan ylioppilaskunnan puheenjohtajisto sekä pääsihteeri. Juhlassa kuulutetaan tervehtivät tahon eteen, jonka jälkeen tervehdyksen antajalla on minuutti tai kaksi aikaa onnitella ylioppilaskuntaa katsomallaan tavalla. Seuraava vuorossa kuulutetaan aina valmistautumaan yhtä tervehtijää aikaisemmin. Mikäli et ole tervehdysten antajien joukossa, voit seurata tilaisuutta yleisöstä käsin. Cocktail-tilaisuus on avoin kaikille juhliin osallistujille, mutta ei pakollinen osa vuosijuhliin osallistumista. 

Cocktail-tilaisuuden aikataulu on tiukka, sillä tervehdyksenantajia on lukuisia. Mikäli olet antamassa tervehdystä, ilmoitathan siitä etukäteen juhlien järjestäjälle ja ole hyvissä ajoin paikalla. 

Pääjuhla

Juhlasalin ulkopuolella on pöytäkartat, joista vieraat tarkastavat paikkansa ennen saliin siirtymistä. Mikäli saavut juhliin seuralaisen kanssa, saliin olisi hyvä astua samanaikaisesti. Pöytiin ei tule vielä tässä vaiheessa istuutua.

Muiden vieraiden seistessä juhlamarsalkka kuuluttaa pääpöydässä istuvat sisään. Heihin lukeutuvat esimerkiksi mahdollinen juhlapuhuja, kunniavieraat, yliopiston sekä ylioppilaskunnan johtoa sekä illan seremonian etenemisestä vastaavat ylioppilaskunnan edustajat.

Pääpöydän saavuttua saliin saapuvat liput, minkä ajaksi juhlavieraat nousevat seisomaan. Airueiden saattamana saliin saapuu Suomen lippu sekä ylioppilaskunnan lippu. Lipun liikkuessa salissa, vieraiden rintamasuunnan tulisi olla aina kohti lippua. Lippujen saavuttua paikalleen lauletaan ylioppilaskunnan vuosijuhlien perinteen mukaisesti Isänmaan kasvot tai Finlandia. Tämän jälkeen vieraat voivat istua paikoilleen. Lippujen poistuessa juhlasta lauletaan seisten De Brevitate Vitae.

Jokaisen vieraan istumapaikalta löytyy juhlien käsiohjelma, johon on merkitty illan aikataulu, menu sekä laulujen sanat. Ohjelmaan kuuluu tervetuliaissanoja, puheita, lauluja, mahdollisia kunnianosoituksia sekä juhlallisia esityksiä. Ohjelman etenemisestä pitää huolen juhlamarsalkka, joka kuuluttaa vieraille seuraavat ohjelmanumerot. Juhlamarsalkan koputtaessa sauvalla lattiaan on jokaisen vieraan kunnioitettava ohjelman esittäjiä hiljaisuudellaan. Tämä on juhlien arvokkuuden ja sujuvuuden kannalta tärkeää. Mobiililaitteiden käyttöä pöydissä olisi kohteliasta välttää, vaikka toki juhlien valokuvaaminen onkin sallittua.

Juomalaulukulttuuri kuuluu akateemiseen juhlaperinteeseen. Juhlien laulunjohtajien soittaessa kelloa, on vieraiden hiljennyttävä yhteislaulua varten. Laulut ovat usein tuttuja sitsikulttuurista ja samoin skoolaaminen noudattaa sitsien mallia. Laulun jälkeen skoolataan ensin oikealle viistoon, sitten vasemmalle viistoon ja kolmanneksi vastapäätä istuvalle vieraalle. Viimeisen skoolauksen voi osoittaa vielä viereen omalle avecilleen.

Juhlamenu on kolmen ruokalajin illallinen. Sen kanssa juodaan snapseja, viinejä ja juhlan loppua kohden punssia tai vastaavaa. Ruokailun voi aloittaa sen jälkeen, kun pääpöytä on aloittanut ruokailun. Vieras voi aloittaa ruokailun, kun vähintään puolelle pöytäseurueesta on tarjoiltu ruoka.

Ohjelmaa tauottavat niin sanotut konferenssit, joiden aikana voi poistua juhlasalista esimerkiksi ostamaan juomaa, seurustelemaan tai käyttämään wc-tiloja.

Juhlissa ei tule poistua istumapaikalta ainakaan puheiden tai esityksien aikana, ennen kuin juhlamarsalkka on julistanut konferenssin alkaneeksi. Vuosijuhlien on tarkoitus olla arvokas tapahtuma, eikä liiallinen alkoholin nauttiminen pääjuhlan aikana ole suotavaa.

Pääjuhlan päätyttyä tanssitaan tanssit. Käsiohjelmasta löytyy tanssikortti, josta juhlijat voivat varata esimerkiksi konferenssien aikana itselleen vuoron tanssiparille.

Pääjuhlan ja tanssien jälkeen siirrytään juhlia jatkamaan jatkoille. Jatkot ovat vapaamuotoinen tapahtuma eikä siellä päde enää tiukka etiketti. Jatkoilla on tarjolla yöpalaa, juotavaa, musiikkia ja tanssia.

Juhlia seuraavan päivän akateeminen silliaamiainen on olennainen osa vuosijuhlaperinnettä. Silliaamiainen järjestetään juhlien jälkeisenä aamupäivänä. Silliaamiaiseen sisältyy buffet-tyylinen aamiainen sekä rentoa yhdessäoloa ja edellisen illan muistelua.

Pukeutumisesta

Vuosijuhlien pukukoodi on frakki, tumma puku, juhlapuku tai iltapuku. Frakin ja juhlapuvun voi myös korvata kansallispuvulla, nykyisin yleisesti hyväksytyksi on tulkittu myös muinaispuku. Näiden kanssa ei kuitenkaan ole soveliasta kantaa akateemisia kunniamerkkejä. Myös esimerkiksi juhlava housupuku on pukukoodin mukainen.

Frakkia käytettäessä on otettava huomioon tiettyjä seikkoja:

hännystakkia ei napiteta edestä vaan sen voi sulkea ohuella kumilenkillä tai jättää auki
frakkisolmuke on valkoinen
rannekelloa ei käytetä frakin kanssa, mutta taskukello käy
frakin kanssa käytetään lähtökohtaisesti valkoista liiviä ja sen tulee näkyä takin alta edestä
Pitkää iltapukua käytettäessä puvun tulee ulottua vähintään nilkan ulkosyrjässä olevaan luuhun asti. Pukuun voi kuulua pitkät hansikkaat, jotka ulottuvat kyynärpäiden yläpuolelle.

Sormukset puetaan hansikkaiden alle, rannekorut päälle. Asukokonaisuuteen sopiva käsilaukku on pieni ja hihnaton.

Puvun ollessa avonainen, olkapäät voi halutessaan peittää (esimerkiksi stoolalla, huivilla, bolerolla tai vastaavalla). Akateemisten kunniamerkkien ei tule koskettaa paljasta ihoa. 

Akateemisten juhlamerkkien käyttöön voit perehtyä tästä: https://www.youtube.com/watch?v=hAX4sskMFtE

Etiketin mukaisesti vapaana hulmuavat pitkät hiukset eivät kuulu vuosijuhlaan, joten hiukset on hyvä laittaa juhlavasti. 

 

 

Lue Nauha- ja kunniamerkkietiketti täältä: