TYY esittää Jenna Rautionahoa Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajaksi ja Tuomas Almia hallituksen jäseneksi vuodelle 2023!

Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY) esittää Jenna Rautionahoa Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtajaksi ja Tuomas Almia Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksen jäseneksi vuodelle 2023. TYYn edustajisto päätti asiasta yksimielisesti kokouksessaan 28.9.2022. 

Jenna Rautionaho on 23-vuotias kauppatieteiden opiskelija Turun yliopistosta. Kuluvana vuonna hän on toiminut SYL:n hallituksessa vastuualueinaan kansainväliset asiat ja EU-edunvalvonta. Vuonna 2021 Rautionaho toimi TYYn hallituksessa koulutuspolitiikasta ja työelämästä vastaavana hallituslaisena. Sen lisäksi hän on toiminut TYYn edustajiston jäsenenä useita vuosia ja vaikuttanut opiskelijoiden asemaan Turun kauppakorkeakoulun johtokunnasta käsin. Taustaa vaikuttamisesta Rautionaholta löytyy myös muun muassa Turun kaupungin luottamustehtävistä ja Eurooppa-järjestöistä.

Rautionaho näkee tulevat vuodet hyvin merkityksellisinä erityisesti opiskelijoiden edunvalvonnan kannalta. ”Vuosi 2023 on SYL:n tulevien vuosien edunvalvonnan kannalta merkittävin vuosi, koska keväällä käydään eduskuntavaalit ja sen jälkeen hallitusneuvottelut. Näiden poliittisten tapahtumien aikana määritetään, kuinka opiskelijat huomioidaan tulevalla hallituskaudella”, Rautionaho kuvailee.

SYL saisi Rautionahosta näkemyksellisen johtajan. ”Meidän liike tarvitsee minulta löytyvää vahvaa ja osaavaa johtajuutta, jonka avulla voidaan lähteä hakemaan parannusta opiskelijan huomiseen, ei vain torjuntavoittoa. Näen, että opiskelijoissa ja koulutuksessa on kaikki potentiaali löytää ratkaisuja yhteiskunnallisiin ja globaaleihin ongelmiin. Siksi haluan olla puheenjohtajana tuomassa meidän opiskelijoiden ääntä esiin sekä niitä ratkaisuja, joilla voidaan tukea tulevaisuuden osaajien mahdollisuuksia kehittyä ja muokata maailmaa”, kertoo Rautionaho.

Vaikuttavaa vaikuttamista ei myöskään tehdä yksin. ”Vaikuttamiseen tarvitaan poliittista pelisilmää ja verkostoja. Näitä asioita olen päässyt rakentamaan ja kehittämään erityisesti tänä vuonna SYL:n hallituslaisena”, Rautionaho päättää.

Kolmatta vuotta kauppatieteitä opiskeleva Tuomas Alm, 23, on kuluvana vuonna toiminut TYYn hallituksessa vastaten kansainvälisistä asioista ja Turun Eurooppa-foorumista. Alm on aiemmin toiminut laajasti eri tehtävissä Euroopan nuorten parlamentissa (EYP Finland ry) ja hänellä on myös monipuolista kokemusta erilaisista hallitustehtävistä TYYn järjestöissä.

Kansainväliset asiat ovat Almille erityisen tärkeitä, ja hän tuokin esiin kolme asiaa kansainvälisyyteen liittyen, joita SYL:n hallituksessa edistäisi. ”Suomessa on huutava pula huippuosaajista ja korkeasti koulutetusta väestöstä. Seuraavan kahdenkymmen vuoden aikana kansainvälisten opiskelijoiden osuus ylioppilaista on tarkoitus nostaa liki kolminkertaiseksi nykyisestä. Opiskelijoiden viisumiuudistukset ovat valtavan merkityksellisiä opiskelijoiden työllistymisen ja integroitumisen kannalta. Paljon on kuitenkin vielä tehtävä, jotta Suomi koetaan houkuttelevaksi maaksi jäädä töihin ja perustaa perhe”, linjaa Alm.

Alm nostaa esiin yliopistoallianssit, joista yhden toiminnassa on kuluvanakin vuonna ollut. ”Suurin osa suomalaisista yliopistoista kuuluu johonkin eurooppalaiseen yliopistoallianssiin, ja olen itsekin päässyt kuluvana vuotena osalliseksi niiden kehittämistä. On olemassa huoli, että uusien allianssien hallinnossa opiskelijoiden ääni jää kuulematta. Tahdon olla mukana rakentamassa yhteistä näkemystä opiskelijoiden asemasta osana uusia yliopistoalliansseja”, Alm kertoo.

”Kansainvälinen toimintaympäristömme on muutoksessa, ja alati kansainvälistyvässä yliopistoyhteisössä on myös ylioppilaskuntien tartuttava toimeen. Students at Risk -apurahajärjestelmän rakentaminen on kriisien keskellä asuville opiskelijoille elintärkeä”, päättää Alm.

TYYn hallituksen puheenjohtaja Camilla Saarinen näkee Rautionahon ja Almin edunvalvonnan vahvoina tekijöinä. ”TYYn molemmilla ehdokkailla on rautainen ote edunvalvontaan. SYL tarvitsee heidän näkemyksiään ja kokemustaan kehittyäkseen entistä paremmaksi opiskelijoiden äänitorveksi”, Saarinen kuvailee ehdokkaita.

SYL:n liittokokouksessa 18.–19.11.2022 valitaan liitolle uusi puheenjohtaja ja hallitus vuodelle 2023. TYYllä on kokouksessa 15 varsinaista edustajaa, joiden lisäksi delegaatioon kuuluu varaedustajia.

 

Lisätietoja:

Jenna Rautionaho, jsraut@utu.fi, 0404194191

Tuomas Alm, tuoalm@utu.fi, 044 211 3535