Loppuvuoden kestävät uutiset

Vuoden viimeisissä kestävissä uutisissa kerrotaan TYYn, UTUn ja Unican loppuvuoden kuulumiset. Vuoden lopulla on tapahtunut paljon ja suunnitelmia on tehty myös ensi vuodelle. 

TYY

Ensi vuoden toimintasuunnitelma hyväksyttiin edustajiston kokouksessa 30.11.2022. Toimintasuunnitelmassa on mukana myös ympäristöprojekti liittyen TYYn kestävyyteen ja hiilijalanjäljen laskennan selvittämiseen. Tavoitteena on selvittää mahdollisuuksia laskea tulevaisuudessa TYYn hiilijalanjälkeä ja edetä kohti kestävämpää TYYtä.

Siipi on päässyt aloittamaan toimintansa ja uusi hallitus on valittu. Uusi ympäristöstä vastaava hallituksen jäsen esitellään vuoden ensimmäisissä kestävissä uutisissa!

 

UTU

Yliopistolla on loppuvuonna tapahtunut paljon kestävyyden parissa. Muun muassa vuoden 2021 hiilijalanjälki on laskettu ja tulokset julkaistu verkkosivuilla. Lisäksi Turun Yliopiston kasvitieteellinen puutarha siirtyi uusiutuvaan kotimaiseen lämpöenergiaan ja kestävää kampusarkea on edistetty monin eri tavoin. Lisää voit lukea alta:

 

Turun yliopiston hiilijalanjälki vuodelta 2021 laskettu 

Turun yliopisto on yksi Nature Positive Universities Alliance -verkoston perustajajäsenistä

 Nature Positive Universities – kohti kestävämpää yliopistomaailmaa - Turun yliopiston blogi (utu.fi)

Kestävä kampusarki: Liiku kestävästi kampukselle ja kampukselta 

Kestävä kampusarki: Tulevaisuuden kampukset ja toimitilat (utu.fi)

Kestävä kampusarki: Vastuulliset hankintaratkaisut (utu.fi)

Kestävä kampusarki: Kiertotaloutta kampuksilla (utu.fi)

Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha siirtyi uusiutuvaan kotimaiseen lämpöenergiaan

 

Unica

Työyhteisön yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta Unicassa

Ukrainan sotaa on paennut Eurooppaan noin 7,4 miljoonaa ihmistä, 2.10 mennessä 41 000 ukrainainalaista on jättänyt Suomeen tilapäisen suojelun hakemuksen. (Keskuskauppakamari | Valtonen)

Me tapasimme Oksanan 16.6 Turun TE-toimiston Fair Work -rekrytointitapahtumassa, joka järjestettiin ukranainalaisille ja muille tilapäistä suojelua saaville henkilöille. Hän aloitti meillä Unicassa vakituisessa työsuhteessa elokuun lopussa astiahuollon tehtävissä ja kävimme jututtamassa Oksanaa kuulumisia ja toiveita kysellen.

Oksana kertoi, että hänet on otettu hyvin mukaan työyhteisöön ja vaikka yhteistä kieltä ei aina löydy, perehdytys ja opastus on kuitenkin pystytty hoitamaan ja esimerkiksi yhteisissä palavereissa hän nauhoittaa keskustelua ja kääntää sen omalle kielelleen. Muutaman sanan hän on jo suomea oppinut ja on innokas oppimaan lisää. Oksanan mukaan isoin haaste ukrainalaisten työllistymiselle onkin juuri kielitaito, sillä on paljon heitä, joilla ei ole edes auttavaa englannin taitoa, jolla pärjäisi suomalaisessa työyhteisössä.

Olemme huippuiloisia saadessamme tehdä töitä Oksanan kanssa ja uskomme, että monikulttuuriseen työyhteisöömme saadaan vielä lisää työllistetyksi hänen maanmiehiään. Samalla tietenkin toivomme koko sydämestämme, että tilanne rauhoittuu ja ukrainalaiset pääsevät halutessaan palaamaan kotimaahansa läheistensä luo.