Kehysriihen päätökset osuvat kovaa opiskelijoihin

Hallituksen kehysriihessä tekemä päätös siirtää opiskelijat asumistuelta takaisin asumislisän piiriin on raju ja historiallisen suuri. Aiemmat leikkaukset ja siirto asumislisään kurittavat opiskelijoita muita ryhmiä kovemmin. Turussa asuvan opiskelijan asumisen tuista hallitus on päättänyt leikata lyhyen ajan sisään yli 27%.  Ennen huhtikuun alussa voimaan astuneita leikkauksia asumistuen maksimi Turussa oli 357,60 euroa, nyt leikkauksien astuttua voimaan enimmäistuki on yli 44 euroa vähemmän. Vuoden päästä elokuussa asumislisään siirryttyä summa on kutistunut maksimissaan arvioituun 260 euroon. Leikkaus on lähes sata euroa.

Hallituksen leikkaukset osuvat kovaa opiskelijoihin. On syytä muistuttaa, että itsenäisesti asuvan 18-vuotiaan korkeakouluopiskelijan opintoraha on 279,38 euroa. Asumislisän ja opintorahan yhteissummalla maksaa juuri ja juuri yhden kuun edullisen yksiön vuokran, ja käteen jää hyvässä lykyssä muutamia kymppejä. Opintotukea täydentää opintolaina, jota voi nostaa elokuusta alkaen 850 euroa kuukaudessa, 200 euroa enemmän kuin nykyisellään.

Hallituksen päätökset pakottavat opiskelijat velkaantumaan voimakkaammin tai lisäämään työskentelyä opintojen ohessa. Opiskelijoiden lainataakat ovat kasvaneet voimakkaasti ja kaksinkertaistuneet vuoden 2017 jälkeen. Tällä hetkellä valmistuvan maisterin opintolainan keskiarvo on jo yli 20 000 euroa, ja nykykehityksellä on täysin realistista arvioida sen olevan yli 30 000 euroa, kun ensi syksynä aloittavat uudet opiskelijat valmistuvat maistereiksi.

Vaikka asumislisän lopullinen malli ei olekaan vielä tarkkaan selvillä, on selvää, että se heikentää opiskelijoiden taloudellista tilannetta ja lisää entisestään velkaantumista.

Opiskelijoiden pääsy yleisen asumistuen piiriin 2017 oli valtava edistusaskel ja pitkäaikainen edunvalvonnan tavoite, joka nyt opiskelijoilta viedään.  Asumislisämallin keskeiset ongelmat ovat sen sidos opintotukikuukausiin ja yleistä asumistukea matalampi taso. Sidos opintotukeen tarkoittaa mm. epävarmuutta kesäkuukausille, jolloin tyypillisesti opintotukea nostetaan vähemmän. Eli jos opiskelija ei nosta kesällä opintotukea, hän ei saa myöskään asumislisää. Tilanteessa, jossa opiskelijalta loppuvat opintotukikuukaudet kesken tai tuki evätään riittämättömän edistymisen vuoksi opiskelija tippuu opintotuen lisäksi myös asumislisältä. Asumisen tukien  näkökulmasta on mahdollista, että tuossa kohtaa opiskelija voi päästä korkeammalle asumistuelle ja toimeentulotuelle tietyin ehdoin. Kehysriihen päätösten perusteella tätä on kuitenkin vielä vaikea arvioida. Opiskelijaliikkeellä on kuitenkin yhä vaikutusmahdollisuuksia siihen millaiseksi asumislisä tarkemmin muodostuu, sillä opiskelijat ovat edustettuna valtakunnallisessa opintotuen uudistamista suunnittelevassa työryhmässä.
 

Ja muita opiskelijoihin vaikuttavia leikkauksia
 

Olemme TYYssä huolissamme myös muista kehysriihen päätöksistä. Opiskelija-asumisen edellytyksiä heikentää erityisryhmien investointiavustusten lisäleikkaukset. Lisäleikkaukset tarkoittavat erittäin todennäköisesti, että lähivuosien markkinahintoja edullisemmat, esimerkiksi opiskelija-asuntosäätiöiden uudisrakennushankkeet laitetaan jäihin eri puolilla Suomea. Tätä avustusta leikattiin jo viime vuonna ja kehysriihen perusteella jakovaraa tuosta avustuspotista on tarjolla hyvin niukasti enää opiskelija-asuntosäätiöille. Eli TYS:n kaltaisille keskeisille edullisempaa opiskelija-asumista tarjoaville toimijoille on yhä vähemmän rahaa jaossa vanhojen kohteiden peruskorjauksiin tai uudisrakentamiseen.

Lisäksi kehysriihessä päätettiin löyhentää hoitotakuuta. Hoitotakuu määrittää lainsäädännössä ajan, jossa pääsee kiireettömään hoitoon julkiseen terveydenhuoltoon tai YTHS:lle. Hoitotakuuta kiristettiin viime syksynä ja välillisesti paransi esim. YTHS:n palveluiden saatavuutta, mutta kehysriihen päätösten vuoksi tilanne jää hetkelliseksi.

 

Antti Hakamaa
Hallituksen jäsen, sosiaalipolitiikka

Ville Ritola
Sosiaalipoliittinen asiantuntija