Vastuullisen ruoan teemaviikon tavoitteena on lisätä tietoisuutta vastuullisista ja kestävistä ruokavaihtoehdoista. Teemaviikon järjestävät yliopiston kestävän kampusarjen työryhmä yhdessä yliopiston ravitsemus- ja ruokatutkijoiden kanssa, Turun yliopiston ylioppilaskunnan ja kampusalueen ravintolatoimijoiden kanssa. Katso uutisesta kampanjaan osallistuvat ravintolat!
Suomen ilmastopaneeli julkaisi vuonna 2022 raportin, jonka mukaan kuluttaja voi vaikuttaa ruoan kasvihuonekaasupäästöihin mm. muuttamalla ruokavaliota ilmastoystävällisemmäksi eli syömällä ravitsemussuositusten mukaisesti kasvispainotteisemmin sekä pienentämällä ruokahävikkiä. Samat keinot pienentävät luontojalanjälkeä. Kasvispainotteisempi ruokavalio edistää myös terveyttä sekä ehkäisee sairauksia, ja se korostuu uusissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa. Suosituksen pohjaavat planetaariseen ruokavalioon, joka on suunniteltu mahdollistamaan kestävä ja terveellinen ruoka kasvavalle väestölle planeetan kantokyky huomioiden.
Kampanjaviikolla vastuullisempaa ruokaa kaikille
Ajatus yhteisestä kampanjaviikosta heräsi osana kestävän kampusarjen kehitystyötä. Erityisesti kampusruokailun vastuullisuuden edistäminen edellyttää yhteistyötä eri toimijoiden kesken.
-Haluamme hyödyntää yliopistomme tutkimuksellista näkökulmaa, opiskelijoiden innovatiivisuutta ja vahvaa tahtotilaa toimia edelläkävijänä sekä kampusravintoloiden halua edistää vastuullisia ja kestäviä valintoja, tiivistää kampuspalvelupäällikkö ja kestävän kampusarjen työryhmän puheenjohtaja Anna Vuolle.
Yhteistyö eri toimijoiden kesken on aktiivista ja yhteistyötä vauhdittaa jaetut tavoitteet kestävyyden ja vastuullisuuden edistämisestä. Ilmasto- ja luontoystävällisemmät kestävät ruokavaihtoehdot yhdessä ruokahävikin vähentämisen kanssa ovat keskiössä yhteistyössä. Yhteisön jäsenten valinnoilla on merkitystä ja jokainen kestävä valinta on askel kohti kestävää kampusarkea.
-On hienoa, että yhteistyö yliopiston ja kampusalueen ravintolatoimijoiden on aktiivista. Pyrimme kaikki toiminnallamme vaikuttamaan vastuullisesti ja yhdessä olemme enemmän, iloitsee Tomas Hägg, Kårkaféerna ravintoloiden operatiivinen johtaja.
Kampusalueen merkittävimmät toimijat, Unica ja Kårkaféerna ovat mukana kampanjaviikolla usean ravintolan voimin. Kampanjaan osallistuu myös ylioppilaskylään hiljattain ravintolan avannut Juvenes.
Tavoitteina kampanjaviikolla on:
- lisätä tietoisuutta vastuullisista ja kestävistä ruokavaihtoehdoista
- vähentää kampusravintoloiden ilmasto- ja luontojalanjälkeä
- lisätä kasvisruoan menekkiä
-Olemme lisänneet kasvisruoan tarjontaa kampanjaviikolla ja korvanneet enimmiltä osin suuremman luontojalanjäljen aiheuttavan riisin lisukkeena. Tavoitteenamme on myös herättää vuorovaikutteista keskustelua opiskelijoiden ja ravintolatoimijoiden välillä siitä, miten yhdessä voimme edistää kestäviä ruokavalintoja ja vähentää ympäristövaikutuksia, kertoo liiketoiminnan kehittämispäälikkö Sari Siukonen Unica-ravintoloista.
-Riisin korvaaminen on meillä näkyvin muutos kampanjaviikolla. Haluamme nostaa myös jatkuvan työn hävikin vähentämiseen johon kaikki voivat osallistua. Tarkoitushan on että toimenpiteet eivät pääty kampanjaviikkoon vaan jäävät mieleen pysyvästi, Tomas Hägg Kårkaféerna ravintoloista jatkaa.
Yliopiston ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskuksen tutkijat ovat tuottaneet kampanjaviikolle materiaalia tietoisuuden kasvattamista varten. Kampanjaviikolla viestitään näkyvästi eri valintojen vaikutuksista ja vastuulliset lounasvaihtoehdot ovat merkittyinä erikseen.
Kampanjaan osallistuvat ravintolat 30.9.-4.10.2024
Katso ravintoloiden lounaslistat ja valitse itsellesi kestävämpi lounasvaihtoehto!
Unica:
- Assarin Ullakko Assarin Ullakko - Unica.fi
- Galilei Galilei - Unica.fi
- Macciavelli Macciavelli - Unica.fi
- Monttu Monttu ja Mercatori - Unica.fi
- Piccu Maccia Kasvisravintola Piccu Maccia - Unica.fi
Kårkaféerna:
- Arken Viikonlista - Kårkaféerna (karkafeerna.fi)
- Asa Viikonlista - Kårkaféerna (karkafeerna.fi)
- Aurum Viikonlista - Kårkaféerna (karkafeerna.fi)
- Kåren Viikonlista - Kårkaféerna (karkafeerna.fi)
Juvenes:
- Block Restaurant Block | Juvenes
Tutustu myös
Lue lisää Kestävän kampusarjen toimintasuunnitelmasta ja katso tallenne Kestävää ruokailua kampuksella- webinaarista Kestävän kampusarjen intrasivuilta: Kestävät kampusarjen toiminnot työryhmä (utu.fi)
Turun yliopiston kestävän kampusarjen visio on, että vuonna 2025 yliopistoyhteisömme on sitoutunut kampusarjessaan kestävää tulevaisuutta rakentaviin periaatteisiin ja toimintatapoihin.