Villejä, vieraita, vainottuja – ilta ihmisten ja luonnonvaraisten eläinten suhteista

Ajankohta
-

Lyhytelokuvanäytös ja paneelikeskustelu
Perjantaina 22.11.2024 klo 18.00-19.30

Mitä on villiys? Kuka on luonnonvarainen? Miten elää yhdessä metsojen, kyiden, rantahämähäkkien ja supikoirien kanssa? Millaisia historiallisia ja kulttuurisia ilmiöitä ovat alkuperäislajit ja vieraslajit? Milloin luontoa suojellaan tappamalla?
Villejä, vieraita, vainottuja -illassa pohdimme ihmisten ja villieläinten välisiin suhteisiin liittyviä kysymyksiä, kuten metsästyksen etiikkaa, eläinlajien rakastamista, inhoamista ja pelkäämistä sekä luonnonsuojelun ja eläinoikeuksien suhdetta.

Illan aluksi katsomme Matilda Aaltosen, Taru Ahon, Riikka Lakean ja Joonatan Aaltosen tanssilyhytelokuvan terveisin, Kyy. Sen jälkeen Reetta Niemelä, Katri Aholainen, Matilda Aaltonen, Pauli Jyrkinewsky ja Helinä Ääri keskustelevat ihmisten ja luonnonvaraisten eläinten suhteista.

terveisin, Kyy on tanssilyhytelokuva kyykäärmeeksi muuntumisesta: vanhan nahan luonnista ja kyyn asemaan asettumisesta. Teos on syntynyt kysymällä, mitä kyykäärmeet kertoisivat meille ihmislajisille, jos ymmärtäisimme heidän kieltään.
Konsepti, koreografia ja esiintyminen: Matilda Aaltonen, Taru Aho ja Riikka Lakea
Musiikki: Joonatan Aaltonen
Kuvaus: Matilda Aaltonen, Taru Aho, Riikka Lakea, Janne Salomeri ja Antti Ahokoivu
Editointi: Matilda Aaltonen

Paneelikeskustelijat

Reetta Niemelä on palkittu lastenkirjailija Raisiosta. Erityisesti eläimiin liittyvät teemat ja aiheet toistuvat Niemelän teoksissa. Hän kuvaa hienovaraisesti ja lohdullisesti ihmisten vuorovaikuksellisia luonto- ja eläinsuhteita sekä yhteisön ja yksilön välisiä asetelmia. Niemelä haluaakin tutkia miten kirjallisuus ja kieli voivat antaa äänen äänettömille.
Kotimaisen kirjallisuuden väitöskirjatutkija Katri Aholainen (FM) tutkii väitöskirjassaan luontovalokuvaaja ja -kirjailija Yrjö Kokon lintuaiheisia teoksia 1950-1960-luvuilta. Aholainen on perehtynyt luonnonvaraisten eläinten kuvauksiin suomalaisessa kirjallisuudessa ja eräkulttuurissa sekä ihmisen ja muiden eläinten suhteita käsittelevään yhteiskunnalliseen ja kulttuuriseen tutkimukseen.

Matilda Aaltonen on helsinkiläinen tanssitaiteilija, jonka teoksissa toistuvat kysymykset tanssin ja ekologian suhteesta, ihmiseläimyydestä, suhteistamme muihin eläimiin sekä lajienvälisestä yhteistyöstä. Matilda työskentelee tanssi- ja esitystaiteen välimaastossa sekä tiedettä ja taidetta yhteen tuoden.

Pauli Jyrkinewsky (FM) on uskontotieteilijä, joka on erikoistunut eläinsuojeluliikkeen kuolemanrituaaleihin ja eutanasian representaatioihin. Hänen kiinnostuksen kohteena on myös kuoleman ilmeneminen kumppanieläinkulttuurissa.
Keskustelua kannattelemassa on kirjallisuudentutkija ja kriittinen eläintutkija Helinä Ääri (FT).

Elokuvanäytöksen ja paneelikeskustelun järjestävät yhteistyössä Kriittisen eläintutkimuksen verkosto ja Turun yhteiskunnallisen ja kulttuurisen eläintutkimuksen verkosto.

Tilaisuus on osa Turun akateemisen eläinoikeusseuran järjestämää Näkymiä eläinsuhteeseen -tapahtumakuukautta.

Osoite
Nummen kirjastotalo (Töykkälänkatu 22)