Edustajisto hyväksyi TYYn ympäristöohjelman vuosille 2024-2028

Edustajiston on hyväksynyt TYYlle päivitetyn ympäristöohjelman syyskuun kokouksessaan. TYYn ympäristöohjelmaa päivitetään neljän vuoden välein ja seuraava päivitys tehdään viimeistään vuonna 2028. Tällä päivityskierroksella ohjelmaan tehtiin isompia muutoksia ohjelman rakenteeseen ja otsikointiin sekä lisättiin muun muassa teemoja päästöjen vähennyksestä saaristomereen.

TYYn ympäristöohjelma keskittyy kahden isomman teeman ympärille - Kestävä TYY sekä TYY ilmasto- ja ympäristövaikuttajana.  Näiden teemojen alle ohjelma kokoaa sekä sen kuinka TYY voi kehittää omaa toimintaansa, missä asioissa TYY kannustaa järjestöjä toimimaan paremmin ja miten TYY vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan.

Uusina teemoina ympäristöohjelmaan on lisätty muun muassa hiilijalanjäljen laskemisesta ja päästöjen kumoamisesta. Edustajisto päätti, että TYY laskee hiilijalanjälkensä neljän vuoden välein. Laskennan avulla tarkoituksena on kerätä tietoa, jolla on mahdollista etsiä päästövähennyskohteita TYYn omasta toiminnasta ja käyttää tietoa päätöksenteon tukena. Päästöjen kumoamisen mahdollisuus esimerkiksi lentojen osalta lisättiin myös ohjelmaan. TYYn on mahdollista näin ollen kumota aiheuttamiensa päästöjen vaikutuksia tulevaisuudessa harkinnan mukaan.  Kaiken kaikkiaan ohjelmaan lisättiin myös kunnianhimoja ilmasto- ja ympäristötavoitteisiin.

Uutena teemana ohjelmaan nostettiin myös TYYlle tärkeä saaristomeri ja sen suojelu. Saaristomeren suojelua on nostettu aiemmin esiin muun muassa vaaliteemoissa sekä erilaisissa tapahtumissa, muun muassa roskaretkissä ja nyt se näkyy myös ympäristöohjelmassa. Saaristomeren suojelu on tärkeä teema TYYn ilmasto- ja ympäristövaikuttamisessa.

Nyt kun ohjelman päivitys on saatu päätökseen on seuraavaksi aika päivittää järjestöjen ympäristöopas. Tämä päivitys tapahtuu ensi vuoden aikana ja siihen on tarkoitus osallistaa järjestöjä muun muassa ympäristöneuvostoissa. Löydät päivitetyn ohjelman täältä:

https://www.tyy.fi/sites/default/files/2024-10/TYYn%20ymp%C3%A4rist%C3%B6ohjelma%209-2024_0.pdf